> De site
- Home  
- E-mail 
- Gastenboek
- Links  
- Logboek 
- Copyright 
> Modelbaan
- Baanplan met uitleg   
- Foto's van de baan 
-
Dagboek van de bouw 
-
Bouw ervaringen
- Technisch gedeelte
> Modeltrams
- Mijn verzameling   
- Verbouwde trams
- Trams van Alfred Riess
> Projecten
- U-bahn   
- Diorama Landstra▀e
- Lima aandrijving 
> Verslagen
- Trams in Zwitserland 
- Modelspoor Dagen '04 
-
HMG tramdag '04 
- Opening tramtunnel
- Eurospoor 2008

> Overig

- Beursagenda  
- Videofragmenten
- Vraag en aanbod  
-
Wie is Mark

|  Verbouwing Lima Gro▀raumwagen Mainz  |


 

Jarenlang stond een Gro▀raumwagen in de planning dmv een Lima GT6 om te bouwen. Ik heb meerdere varianten in de planning, maar om te oefenen heb ik in 2012 een Lima Mainz in stukjes gezaagd. Het grote voorbeeld zie je op de foto hierboven.

Het mooiste is om het dak origineel te houden door de weerstanden niet in te korten. Dit vereist asymmetrisch zagen van de zijwanden om de dubbele middendeur te behouden.Je krijgt dan de volgende deur en dakindeling:

Omdat de Lima trams uit een transparante kap bestaan, kan je deze niet goed overspuiten naar een nieuwe variant. Het makkelijkst is de kap netjes door te zagen zodat de zijkant niet herspoten hoeft te worden. Hiervoor is de zaagsnede precies op de deurrubber en deze kan je later makkelijk maskeren d.m.v. een decal van een streep als deurrubber.

Het model is volledig afgeplakt, want ik heb de losse delen met secondenlijm vastgezet. Doormiddel van tape kan de secondenlijm geen witte waas achterlaten op de wanden en ramen. (binnenzijde is ook afgeplakt)

Na het lijmen zijn alle zaagsneden geplamuurd en voorzien van een laagje primer. De Gro▀raumwagen komt achter een Lima GT6 Mainz als bijwagen en hiervoor spuit ik beide daken over, zodat er geen kleurverschil te zien zal zijn.Het enige wat overblijft is een minuscuul streepje wat ik met oranje verf moet wegwerken. Verder ziet het dak er strak uit.

Na lang zoeken voor de juiste kleur in de verzameling opgedroogde verfpotjes, heb ik gisteren beide daken gespoten. Het is Humbrol 164 geworden en gelukkig was deze nog op vooraad bij de Houtloods.

Na jaren lang met een Revell Standard class airbrush gewerkt te hebben, kon ik eindelijk mijn nieuwe H&S Evolution uitproberen. Had ik deze maar jaren eerder gekocht!
 
Het dak is zeer strak geworden en de zaagsnede is alleen met tegenlicht nog te zien. De kleur op de onderstaande foto's vertekenen, want in het echt is het donkergrijs met een lichte blauwzweem.

Het model is zo een stuk korter en ik moet alleen nog de koplamp en de buffer aan te brengen.

De overgang is met oranje verf bewerkt en de rubberen deurstrip is een decal. Beide modellen zijn verder afgewerkt met de originele Lima decals en ik heb er deurknopjes bijgemaakt. De GT6 is overigens omgenummerd door deze licht weg te schuren. Het meest enge van het hele project is het aanbrengen van de zwarte raamrubbers. Deze zijn er heel snel af als je er tape overheen plakt en dienen achteraf opnieuw geschilderd te worden. Ik heb het met een zwarte marker gedaan, met heel veel geduld. Het resultaat is gelukkig goed geworden.Zo zal hij bij mij op de trambaan gaan rijden. In het echt kwam dit niet voor, maar in Rheinberg kan alles!

De volgende stap is een nieuw onderstel maken voor beide wagens en dat kan ik mooi deze week in de avonduren gaan doen.


Wordt vervolgd
 

- Terug naar boven 
-
Terug naar de startpagina